Print Bookmark
Johannes de BRUIJNE

Johannes de BRUIJNE

Male 1695 - 1743  (48 years)

Generations:      Standard    |    Compact    |    Text    |    Register    |    PDF

Less detail
Generation: 1

  1. 1.  Johannes de BRUIJNEJohannes de BRUIJNE was born 1695, St. Anna ter Muiden; was christened 15 Jan 1695, St. Anna ter Muiden; died 7 Jan 1743, St. Anna ter Muiden.

    Other Events:

    • Beroep: schepen en burgemeester van St. Anne

    Notes:

    Doopget

    1731 Sara: Corijn van Kouwenhove, Pauwelyna de Bruine

    1733 Jacob: Pieter de Bruyne, Maria van de Velde

    1735 Pauwelyna: Pieter de Bruyne, Maria van de Velde

    1736 Jacob: Servaes Loke, Sara de Bruyne

    1737 Johannes: Jacobus van der Strate, Pauwelina Faas

     

    Wk St Anne 489

    8.5.1743

    Pieter de Bruine, won Groede, oom pat., voogd over Sara 12 jr, Paulina 8 jr, Jannis de Bruijne 5 jr, wezen van wt de oud-burgemr Jannis de Bruijne, overleden alhier 7 januari lestleden, moeder is Agatha Cauwe.

     

    22.5.1743

    Pieter van Couwenhove comp in naam van Agatha Cauwe `wegens haar indispositie' om de weeskamer te secluderen; Agatha Cauwe brengt 3.3.1744 inv over.

    (beschrijving hofstede)

     

    ------------------------

    Acta St Anne

    4.7.1721

    De kwestie tussen Joris de Mil en Johannes de Bruine `voorgevallen door malkanderen te schelden en quade woorden te spreken, is nog niet vereffent' dit keer Johannes de Bruine afgehouden die `belijdenisse sal moeten doen wegens sijn openbaar
    vloeken'.

     

    11 jan 1722

    De zaak van Johannes de Bruine is afgedaan.

     

    Acta St Anne

    5 feb 1728

    Tot ouderling gekozen Johannes Scheers ipv Jacobus de Nut, en diaken Joh: de Bruine ipv Christ: van den Ameele.

     

    Acta St Anne

    8 juli 1729

    Dan nog is ons ter ore gekomen in het huisbezoek en te voren dat de diaken Jan de Bruine `op sulken grauwelijke en godvergetene wijse sig heeft uijtgelaten in vloeken, verwenschen en dreijgen te slaan, uitbraakende sulke godtonteerende en
    godlose woorden even eens als waare sijn tonge aangesteken geweest van het vier der hellen'en dat alles met betrekking op de predikant en zijn bediening. Dit lasteren en schelden op de predikant is geschied op 8 juni 1729 in het huis van
    schepen Jacobus van der Strate tijdens een vriendenmaaltijd met hoofdman Claas de Kan en andere `notabele gebruikers van standen', om het geld te verteren dat ze hadden ontvangen voor het aanhoren der reek? in de Collegiekamer van het Brugse
    Vrije. Daarbij nodigden zij enige gasten uit, onder wie de predikant, die gegaan is.

    Op tweede pinksterdag 6 juni, preekte de predikant over de zondaren die ook onder de christenen gevonden worden. Hij zag dat er veel mensen zaten te slapen en wekte iedereen op naar de preek te luisteren. Sommigen luisterden weer, terwijl
    `andere nog al vadsig, of ook halsterrig leggen bleven, tot aanstoot en ergernisse van de predikant en de gemeijnte'. Nadat hij hen nogmaals had opgeroepen tot gehoorzaamheid, gebruikte hij een spreekwijze zonder iemand in het bijzonder te
    noemen `seggende sij blijven leggen als uitgebreijde ezels'.

    Tijdens de vriendenmaaltijd begon Jan de Bruijne al over ezels en luie ezels, maar zodra de predikant weg is belastert hij hem schandelijk in tegenwoordigheid van vele getuigen en hoewel sommigen hem probeerden stil te krijgen lukte dat niet.

    In consistorie heeft diaken Jan de Bruine zijn schuld verbloemd en ontkend en heeft de kkrleden die het met eigen oren hebben gehoord uitgemaakt voor leugenaars. Afgehouden.

     

    Acta St. Anne

    14 okt 1729

    Diaken Jan de Bruine niet aanwezig, blijft halsstarrig. Hij verzuimt vaak zijn plicht als diaken, is zelden in de kerk en `toont sig overal tegenstrijdig en partijdig'. Het zou beter zijn hem te ontslaan als diaken. Men zal nog een poging doen
    hem op het rechte pad te brengen.

     

    Acta St Anne

    6 jan 1730

    Diaken Jan de Bruine weigert leedwezen te betuigen over zijn gedrag, `en onbekeerlijk sijn schult verbloemende, en de kerkeraad tegensnaterende durvende haar heeten liegen'. Afgehouden.

     

    Acta St Anne

    5 apr 1730

    Huisbezoeking gedaan. Jan de Bruine was niet thuis.

     

    Acta St Anne

    7 juli 1730

    Johannes de Bruine gevraagd naar de consistorie te komen om berouw te tonen, deze zou misschien komen maar zei dat het vruchteloos zou zijn alles weer op te rakelen.

     

    Acta St Anne

    7 juli 1730

    Nota bene:

    Johannes de Bruine is berouw komen tonen en antwoordt op drie vragen van de predikant dat hij overal spijt van heeft.

    De predikant meldt dat hij medelijden met de man heeft. Stelt hem als laatste de vraag of hij alles van harte meent en geen haat meer in zich draagt tegen iemand vd kkr.

    Daarop allen de hand geschud en opgelucht weer toegelaten.

     

    Acta St Anne

    11 okt 1730

    diaken Johannis de Bruine armenrek gedaan.

     

    RAZVL 478

    fo 255

    30.5.1731

    comp Hendrick Fagel in huw met Pieternella Funderingh machtigen Adriaen de Lighte oudt burgemr jegenw schepen van Sluijs om te compareren voor collegie slands van den Vrije te Brugge om daar te verkopen eerst aan Jannis de Bruijne, schepen
    deser stede, 2 gem 82 roeden landt, zijnde deel van 3 gem 92 roeden, welke laatste 3 gem 92 r te vooren deel was van 6 gem landt leggende de gemelde 2 gem 82 r op keijsersbodem ter parochie van St Anne ter Muden;

    En wijders aan Jannis Plasschaert, sluijsmeester van de wateringe van Greveninge, 1 gem 168 roeden landt in het 32e begin van dezelve watering van greveninge

     

    Acta St Anne

    14 okt 1731

    Avondmaal gehouden. Niet verschenen Johannes de Bruine en huisvr, Janneke de Kan, Jacobus vd Strate en Pieter Belling. Zij zullen gevraagd worden naar de reden.

     

    Acta St Anne

    11 jan 1732

    Schepen Joh. de Bruine kan niet naar het avondmaal komen omdat hij nog niet kan velen bij degenen te zijn die `sijn goet ontvreemden'. Op onze vraag of de zaak nog niet afgedaan was, antwoordde hij ja, maar dat hij nog niet kon vergeten.

    Zijn huivrouw betuigde met leedwezen dat zij een slechte reden had gehad om de laatste keer weg te blijven maar dat ze nu graag zou komen.

     

    Acta St Anne

    11 april 1732

    Johannes de Bruine weet nu hoe hij bestolen was en dat hij niet zou rusten voor hij alles aan de dag had gebracht en dan pas naar het avondmaal zou komen.

    Zijn huisvrouw zei dat zij zich niets meer van de zaak aantrok en zich er niet meer mee wilde kwellen en dat ze wenste dat haar man het ook liet varen. Haar genodigd.

     

    Acta St Anne

    11 juli 1732

    Johannes de Bruine zijn vrouw genodigd en hem gevraagd of hij al in staat was naar het avondmaal te komen. Antwoordde dat hij het nog niet kon. Hem vermaand dat hij zichzelf moest overwinnen.

     

    Acta St Anne

    10 okt 1732

    Schepen Joh: de Bruine blijft bij het oude voornemen en zal niet naar het avondmaal gaan.

     

    Acta St Anne

    9 jan 1733

    `Johannes de Bruine was ook niet thuis maar sijn vrouwe seijde dat sij dagt dat hij om dat oude nog al niet soud aangaan.'

     

    Acta St Anne

    10 juli 1733

    Burgemeester Johannes de Bruine gevraagd of hij `het oude niet uit sijn herte konde wegdoen'. Antwoordde dat hij eens zien zou of hij zich schikken kon.

     

    Acta St Anne

    11 april 1734

    avondmaal gehouden. Aanwezig die lang onder censuur hebben gestaan: hoofdman Plasschaart en Abraham Bastinck; idem burgemr Johannes de Bruine en schepen Pieter Belling.

    Jacobus Verhoeve blijft nog onder censuur.

     

    Acta St Anne

    10 okt 1738

    Burgemr de Bruijne wil niet komen omdat hij nog kwaad is op iemand, zonder die persoon te noemen.

     

    Acta St Anne

    12 oktober 1738

    Avondmaal gehouden. Afgebleven schepen Jacobus de Nut, burgemr de Bruine, Pieter Belling. Schoenmaker Jacobus Verhouve en zijn vrouw weer verschenen.

     

    Acta St Anne

    11 januari 1739

    Avondmaal gehouden. Weer aangeweest burgemr de Bruijne en schepen Jacobus de Nut.

    Belling, Bokelaar en zijn vrouw niet geweest en meer andere.

     

    Acta St Anne

    22 januari 1740

    Tot ouderling gekozen burgemr Joh: de Bruijne ipv schepen vd Ameele, en tot diaken Pieter Hernij ipv hooftman Johannes Platschaart.

    Johannes married Agatha CAUWE 21 Jan 1729, St. Anna ter Muiden. Agatha (daughter of Joris CAUWE and Sara van T..) was born 1698, Aardenburg; was christened 26 Jan 1698, Aardenburg; died 26 May 1768, St. Anna ter Muiden; was buried 30 May 1768, St. Anna ter Muiden. [Group Sheet]

    Children:
    1. 2. Sara de BRUIJNE  Descendancy chart to this point was born 1731, St. Anna ter Muiden; was christened 4 Mar 1731, St. Anna ter Muiden; died 16 Jan 1760, St. Kruis?.
    2. 3. Jacob de+ BRUIJNE  Descendancy chart to this point was born 1733, St. Anna ter Muiden; was christened 23 Aug 1733, St. Anna ter Muiden; died Bef 22 Apr 1736, St. Anna ter Muiden.
    3. 4. Pauwelina de+ BRUIJNE  Descendancy chart to this point was born 1735, St. Anna ter Muiden; was christened 6 Mar 1735, St. Anna ter Muiden; died 10 Nov 1744, St. Anna ter Muiden.
    4. 5. Jacob de+ BRUIJNE  Descendancy chart to this point was born 1736, St. Anna ter Muiden; was christened 22 Apr 1736, St. Anna ter Muiden; died Bef 8 May 1743, St. Anna ter Muiden.
    5. 6. Johannes de BRUIJNE  Descendancy chart to this point was born 5 Aug 1737, St. Anna ter Muiden; was christened 11 Aug 1737, St. Anna ter Muiden; died 19 Nov 1762, St. Anna ter Muiden; was buried 24 Nov 1762, St. Anna ter Muiden.


Generation: 2

  1. 2.  Sara de BRUIJNESara de BRUIJNE Descendancy chart to this point (1.Johannes1) was born 1731, St. Anna ter Muiden; was christened 4 Mar 1731, St. Anna ter Muiden; died 16 Jan 1760, St. Kruis?.

    Notes:

    T Not Sluis

    1759 Jozias Michielsen meerderj jm, met Sara de Bruyne, meerderj jd, beiden won St Anne

     

    RAZVL 481

    21 maart 1761

    op verzoek van Jozias Michielsen landman wonende St Cruis als weduwnaar bezitter ten sterfhuize van zijn huisvrouw Sara de Bruijne overleden 16 januari 1760 die enige universele erfgename ab intestato is gebleven van haaren broeder Jannes de
    Bruijne overleden den 19 november 1762 [sic, lees: 1760] ter deser stede, getaxeerd:

     

    Eerstelijk een vierde part in een hofstede bestaande in woonhuijs, schuere, stallinge etc, staande bewesten het plein en jegens het kerkhof deser stede op en met de nombre van 8 gemeten 148 roeden erfland zijnde weije, zaaij en boomgaardland,
    met de plantagie daar op staande belast met een jaarlijkse chijns van 10 schellingenv1 ½ groote vls, ten profijte van de kerke deser stede, getaxeerd 60 ponden vls.

     

    Item nog een vierde part in 85 roeden erfland leggende zuijt jegens de vorige partij, zijnde de ouden boomgaard, 40 ponden vls per gemet.

     

    Eindelinge nog een vierde part in 3 gemeten 92 roeden lands waarvan 1 gemet en 10 roeden ten desen schependomme statenbodem en de resterende 2 gemeten 82 roeden op oostenrijksen bodem, onder het beloop der wateringe van greveningen, zuijt het
    landt van Maarten en Pieter van de Kerkhove en noort het landt van Jacobus de Bruine, belast met een rente van 1 schelling 1 ½ grote vls jaarlijks ten behoeve van de armen deser stede, 25 ponden vls per gemet.

    Sara married Jozias MICHIELSEN 12 Jan 1759, Sluis. Jozias was born Abt 1730. [Group Sheet]

    Children:
    1. 7. Sara MICHIELSEN  Descendancy chart to this point
    2. 8. Pieter+ MICHIELSEN  Descendancy chart to this point was born 18 Jul 1760, St. Anna ter Muiden; was christened 27 Jul 1760, St. Anna ter Muiden; died 1760, St. Anna ter Muiden; was buried 25 Aug 1760, St. Anna ter Muiden.
    3. 9. Pauwelyna+ MICHIELSEN  Descendancy chart to this point was born Jan 1763; died 1763, St. Anna ter Muiden; was buried 4 Jun 1763, St. Anna ter Muiden.

  2. 3.  Jacob de+ BRUIJNEJacob de+ BRUIJNE Descendancy chart to this point (1.Johannes1) was born 1733, St. Anna ter Muiden; was christened 23 Aug 1733, St. Anna ter Muiden; died Bef 22 Apr 1736, St. Anna ter Muiden.

  3. 4.  Pauwelina de+ BRUIJNEPauwelina de+ BRUIJNE Descendancy chart to this point (1.Johannes1) was born 1735, St. Anna ter Muiden; was christened 6 Mar 1735, St. Anna ter Muiden; died 10 Nov 1744, St. Anna ter Muiden.

  4. 5.  Jacob de+ BRUIJNEJacob de+ BRUIJNE Descendancy chart to this point (1.Johannes1) was born 1736, St. Anna ter Muiden; was christened 22 Apr 1736, St. Anna ter Muiden; died Bef 8 May 1743, St. Anna ter Muiden.

  5. 6.  Johannes de BRUIJNEJohannes de BRUIJNE Descendancy chart to this point (1.Johannes1) was born 5 Aug 1737, St. Anna ter Muiden; was christened 11 Aug 1737, St. Anna ter Muiden; died 19 Nov 1762, St. Anna ter Muiden; was buried 24 Nov 1762, St. Anna ter Muiden.


Generation: 3

  1. 7.  Sara MICHIELSENSara MICHIELSEN Descendancy chart to this point (2.Sara2, 1.Johannes1)

    Notes:

    Not vd Broeke

    30.3.1811

    Izaac Lijbert en vrouw Sara Michielsen te Groede verkopen aan Jacobus Hennequin 3 ha 8 are 9 ca in de polder Robbemoreel 2e begin, nrs 5 en 6, noord de erven Jacobus Hernij, west de ervan Platschart, zuid een ader en oost de armen van St Anne,
    het land toebehorende aan Sara Michielsen bij erfenis van haar vader Josias Michielsen

    Sara — Isaac LIJBERT. [Group Sheet]


  2. 8.  Pieter+ MICHIELSENPieter+ MICHIELSEN Descendancy chart to this point (2.Sara2, 1.Johannes1) was born 18 Jul 1760, St. Anna ter Muiden; was christened 27 Jul 1760, St. Anna ter Muiden; died 1760, St. Anna ter Muiden; was buried 25 Aug 1760, St. Anna ter Muiden.

  3. 9.  Pauwelyna+ MICHIELSENPauwelyna+ MICHIELSEN Descendancy chart to this point (2.Sara2, 1.Johannes1) was born Jan 1763; died 1763, St. Anna ter Muiden; was buried 4 Jun 1763, St. Anna ter Muiden.



This site powered by The Next Generation of Genealogy Sitebuilding ©, v. 11.1.2, written by Darrin Lythgoe 2001-2024.