Print Bookmark
Elisabeth de MUNCK

Elisabeth de MUNCK

Female 1745 - 1801  (55 years)

Generations:      Standard    |    Vertical    |    Compact    |    Box    |    Text    |    Ahnentafel    |    Fan Chart    |    Media    |    PDF

Less detail
Generation: 1

  1. 1.  Elisabeth de MUNCK was born 9 Apr 1745, St. Anna ter Muiden; was christened 18 Apr 1745, St. Anna ter Muiden (daughter of Jacob de MUNCK and Levina de LUYN); died 12 Mar 1801, IJzendijke.

    Elisabeth — Daniel HENDRIKS. [Group Sheet]


Generation: 2

  1. 2.  Jacob de MUNCK was born Abt 1705; died Aft 14 Apr 1743.

    Other Events:

    • Beroep: diaken, landman

    Notes:

    Doopget

    1730 Maria: Philip de Luin, Elias Boerman met Susanna de Badt of Bath

    1732 Sara: Jacob de Mol, Pieter van den Ameele, schoolmr op t Cadzandse dorp, en Sara de Luyn

    1733 Abraham: Jacobus de Lijs, Pieternella Adams

    1735 Pieter: Pieter de Leroy, Maria van Rentergem

    1737 Adriaan: Jacobus de Ridder, Anthonia Helena de Luyn

    1739 Levina: Daniel Andriesen, Matie Pagters

    1742 Joanna: geen get

    1745 Elisabeth: geen get

     

    Acta St Anne

    11 juli 1732

    Jacobus de Munck niet thuis, zijn vrouw heeft gezegd dat zij beiden niet konden komen wegens een kwestie die er was tussen haarlieden en haar mans vader wegens een proces waarin zij verwikkeld waren `om het haare te hebben'.

     

    Acta St Anne

    11 jan 1733

    Avondmaal gehouden. Verscheidene genodigden weggebleven, maar weer aanwezig Pieter Belling, evenals Jacobus Munck en zijn huisvr.

     

    Acta St Anne

    28 jan 1734

    is gekozen door lot tot ouderling Pieter Lames tegen schepen Jacobus vd Strate en tot diaken met meerderheid van stemmen Jacobus de Munck.

     

    Acta St Anne

    11 feb 1734

    De predikant meldt dat er sterke bedenkingen zijn tegen de benoemde diaken Jacobus de Munck wegens ergernis omtrent zijn gedrag en wandel, niet alleen door twisten met zijn naasten, maar hij zou zich op nieuwjaarsdag `in den agtergale onder het
    pausdom' samen met anderen van St Anne seer ergerlijk hebben gedragen door dronkenschap, kaartspel en andere onbetamelijkheden te doen. Dit laatste wist geen vd kkrleden.

    Kkr heeft Jac de Munck ontboden. Hij betoont leedwezen over zijn gedrag. Wordt aanvaard.

    De tweede beschuldiging is dat hij `tot kleijnagtinge van het coll: qualif:' heeft gespot en gelachen op het kerkhof.

    Hij ontkent, weet in elk geval niet dat hij zoiets heeft gezegd. Beweert dat men hem heeft bespot en uitgelachen. Kkr zegt dat er getuigen zijn. Hij wordt weggezonden.

    Besloten ook zijn beschuldigers te horen. Twee getuigen laten komen die zelf slechte lidmaten zijn, waardoor ze ongelovig worden als getuige.

    Dit neemt niet weg dat het waar kan zijn wat ze zeggen. De kkr, met de zaak verlegen zijnde, (er is geen tijd meer, de tweede proclamatie van zijn benoeming tot diaken is al uitgegaan) besluit raad te vragen bij de magistraat.

    Pred en ouderling Joh: Scheers aanstonds naar het huis van burgemr Joh: de Bruine gegaan en verzocht snel een vergadering te beleggen.

     

    12 feb 1734

    Vergadering met de magistraat, die aanraadt met de proclamaties door te gaan om nog meer kwaad te voorkomen.

     

    14 feb 1734

    zijn bevestigd ouderl Pieter Lames en diaken Jacobus de Munck.

     

    Acta St Anne

    2 juli 1734

    huisbezoeking gedaan en gevonden dat schepen Belling niet naar het avondmaal wil omdat de huisvrouw van de diaken Munck praatjes over hem rondstrooit. Proberen hen te verzoenen.

     

    Acta St Anne

    10 okt 1734

    avondmaal gehouden, en niettegenstaande vele genodigd waren zijn echter verscheidene afgebleven, Jacobus de Munck en huisvr en Pieter de le Sale wel aanwezig.

     

    Acta St Anne

    8 april 1735

    pred met ouderling oud-burgemr Scheers huisbez gedaan.

    Schepen Pieter Belling volhardt in zijn ruzie met diaken Jacobus de Munck en nog afgehouden.

     

    Acta St Anne

    29 juni 1736

    Jacobus de Munck heeft armenrek gedaan.

     

    Acta St Anne

    14 juli 1737

    Avondmaal gehouden.

    Velen niet geweest, oa Mattheus de Bruijne en zijn huisvr, de hoofdman J:Plasschaart, Jacobus Munck, J: Keij de huisvr van de meulenaar. Jacobus de Nut, Pieter de Leroij, Marten van Loo, Schepen Jaques de Bruijne, Maria de Sager, huisvr van de
    burgemr Scheers.

     

    Acta St Anne

    13 okt 1737

    Jacobus de Munck en zijn huisvr niet gekomen. Evenals schepen Belling, Bokelaar, (Matth: de Bruijne uit zwakheid), Plonia uit twistgierigheid. Joh: Keij, Maarten van Loo. Schepen Jaques de Bruine.

     

    RAZVL 479

    fo 73

    26.12.1737

    comp Jacobus de Munck landman woonende te dezer stede met zijn huisvr Levina de Luijn, verklaren schuldig te wesen aan Corijn van Kouwenhove wonende Sluis 100 ponden vlms tegen 5 procent sjaers... onderpand een huijs etc met 4 lijnen, 56 roeden
    landts zijnde hoff en boomgaard... oost de kerke in t 23e begin van de wateringe van Greveninge jegenwoordig bewoont bij de comparanten, streckende tot aan het papenhuisken aen de noortzijde, met de zuijdzijde op de plaets off pleijn dezer
    stede, ende aen de westzijde het kerkhoff... door de eerste compt gekocht dd 23.12.1733 ten boedele van wt Jacobus Boudrij, zijnde het voorg belast met een kerkerente van 6 schell vlms sjaers en een armerente van 5 deuijten jaarlijks.

     

    Acta St Anne

    12 jan 1738

    Avondmaal gehouden.

    Geweest Jacobus de Munck en zijn huisvr. En Plonia de huisvr van Matth de Bruine, alsook schepen Belling.

    Bookelaar en Joh: Keij afgebleven.

     

    Acta St Anne

    11 april 1738

    De huisvr van Jacobus de Ridder meende ook niet tot het avondmaal te komen omdat zij kwaad was op Jacobus de Munck en zijn huisvr `die zij meende, qualijk met haar gehandelt hadden in opsigt van Ridders dogter.

     

    Acta St Anne

    18 juli 1738

    Catholijntje Buijck huisvr van Jacobus de Ridder, `die zeer te onvreden was op Levina de Luijn huisvrouwe van Jacobus de Munck over Ridders dogter die bij Jacobus de Munck ging wooenen', zijn in de consistorie met elkaar verzoend.

     

    Acta St Anne

    11 oktober 1739

    Avondmaal gehouden.

    Afgebleven Jacobus de Munck, Jacobus Verhoeve, Daniel Andriesen, Pieter Hernij en meer andere.

     

    Acta St Anne

    8 april 1740

    Huisbezoeking gedaan.

    Jacobus Munck en huisvrouw, Daniel Andriessen en huisvrouw en Jacobus Verhoeve zeiden dat ze niet konden komen wegens verschillen die zij met elkaar hebben. `Wij hebben geraden tot vrede.'

     

    Acta St Anne

    1 juli 1740

    Huisbezoeking gedaan.

    Daniel Andriessen en zijn huisvrouw Matie Pagters en Jacobus de Munck en huisvrouw Levina de Luijn leven nog in onmin met elkaar door verschillen die voor de wereldlijke vierschaar zijn gebracht.

     

    Acta St Anne

    7 okt 1740

    Daniel Andriessen en vrouw en Jacobus de Munck en vrouw volharden nog in hun onmin.

     

    Acta St Anne

    31 maart 1741

    Jacobus de Munck en zijn huisvrouw willen weer naar het avondmaal komen omdat zij de zaak tegen Daniel Andriessen en zijn vrouw gewonnen hebben met kosten en al. Maar ook omdat de molenaar [Daniel Andriessen] opnieuw geappeleerd had, dit maal
    afgehouden.

     

    Acta St Anne

    2 april 1741

    Avondmaal gehouden. Jacobus de Munck en huisvr afgebleven, `maar ook den ganschen dag hier niet in de kerk geweest'.

     

    Acta St Anne

    7 juli 1741

    huisbezoeking gedaan.

    Jacobus de Munck en huisvr Levina de Luijn die wegens onenigheid met Daniel Andriessen en zijn vrouw waren afgehouden, de vrijheid gegeven in consistorie leedwezen te betuigen.

    De huisvrouw van Jacobus de Munck weigerde echter omdat zij Matie Pagters niet beledigt had, `maar dat Matie Pagters haar op straat hadde geaffronteert.'

    En Jacobus de Munck was kwaad op de kkr omdat die hem na het eindigen van het proces niet meteen tot het avondmaal had toegelaten en daarom ook niet voornemens was om naar het avondmaal te komen `dat hij quaad was over die handelwijse met hem
    en zijn huijsvrouwe'. Afgehouden.

     

    Acta St Anne

    oktober 1741

    huisbezoeking pred en ouderling Joh. Scheers.

    Jacobus de Munck en Levina de Luijn blijven weigeren leedwezen te betuigen. Op eigen beproeving toegelaten.

     

    Acta St Anne

    12 jan 1742

    Jacobus de Munck en zijn vrouw Levina de Luijn hebben zich laten overreden om in consistorie leedwezen te betuigen over de ontstichting der gemeente in de kwestie met Andries [lees: Daniel] Andriessen en zijn vrouw Matie Pagters.

    `Dog dese personen zijn in consistorie tot dat eijnde niet voor ons gekomen: toegekomen door een zeeker misverstant zoo wij van agteren gehoort hebben zoo dat zij lieden niet uit quaadaardigheijt zijn agter gebleven.'

     

    Acta St Anne

    29 maart 1742

    Jacobus de Munck en zijn vrouw zijn in consistorie geweest en leedwezen betuigd. Toegelaten op eigen beproeving.

     

    Acta St Anne

    14 april 1743

    Avondmaal gehouden.

    Veel ledematen afgebleven, sommige door zwakte en andere om andere redenen, zoals Jacobus Munck en zijn huisvrouw, Pieter Hernij, de vrouw van Bril, de huisvrouw van Verhouve, Pieter de le Saal en de weduwe Scheers en meer andere.

     

    RAZVL 479

    fo 173

    25.1.1747

    comp Jacob de Munck schepen alhier, en zijn vrouw Levina de Luijn hebben verkocht op 1 dec 1746 aan Johannis Platschaert hooftman van St. Anna ten Brugsen vrijen een huijs etc met 456 roeden lants soo hoff als boomgaard althans bij de
    comparanten bewoont en gebruijkt...

    hebbende het voors huis en lant de verkoper gecompeteerd bij koope ten stocke dd 27 en 28 julij 1733 van de alsdoen sijnde heeren schepenen deser stede Pieter Bellinck en Jacobus van der Strate als gequalificeert van en over de respective
    erfgenamen pater en maternel wt schepen Jacobus Boudrij fs Alexander en Susanna Losier dd 23 dec 1733.

    Dese koop geschiet voor 63 ponden vlms contant.

    Jacob married Levina de LUYN 1729, Cadzand?. Levina was born Abt 1705; died Aft 18 Apr 1745. [Group Sheet]


  2. 3.  Levina de LUYN was born Abt 1705; died Aft 18 Apr 1745.

    Notes:

    Acta St Anne

    9 okt 1739

    `Wegens ergerlijk gedrag van agterklap, kijven ende lasteringe' heeft de kkr de volgende personen verzocht af te blijven: Maria Huijgebaart, huisvrouw van Jacobus Verhoeve, Matie Pagters, huisvrouw van Daniel Andriessen, Levina de Luijn,
    huisvrouw van Jacobus de Munck en Tanneke Verdouw, huisvrouw van schepen Abraham Bastinck, `en is dit versoek haarlieden na de proefpredikatie door de schoolmeester als koster deser kerke aangeseijt uit naam van de E kerkeraad'.

    Children:
    1. Maria de MUNCK was born 1730, St. Anna ter Muiden; was christened 5 Mar 1730, St. Anna ter Muiden.
    2. Sara de MUNCK was born 1732, St. Anna ter Muiden; was christened 13 Apr 1732, St. Anna ter Muiden.
    3. Abraham de MUNCK was born 1733, St. Anna ter Muiden; was christened 30 Aug 1730, St. Anna ter Muiden.
    4. Pieter de MUNCK was born 1735, St. Anna ter Muiden; was christened 13 Nov 1735, St. Anna ter Muiden.
    5. Adriaan de MUNCK was born 1737, St. Anna ter Muiden; was christened 19 May 1737, St. Anna ter Muiden.
    6. Levina de MUNCK was born 1739, St. Anna ter Muiden; was christened 20 Sep 1739, St. Anna ter Muiden.
    7. Joanna de MUNCK was born 1742, St. Anna ter Muiden; was christened 8 Jul 1742, St. Anna ter Muiden.
    8. 1. Elisabeth de MUNCK was born 9 Apr 1745, St. Anna ter Muiden; was christened 18 Apr 1745, St. Anna ter Muiden; died 12 Mar 1801, IJzendijke.



This site powered by The Next Generation of Genealogy Sitebuilding ©, v. 11.1.2, written by Darrin Lythgoe 2001-2024.